David Cunningham - Lift Corridor
  Year :   2003
  Location :   England
  Worktype :   Installation
  Materials:   -
  Info :   The Mailbox, Level 7 Piazza , Lift Corridor, 23 September - 1 October.





 
Architecture
Context
  Work Details  
  In contrast to the controlled more analytical installation at Ikon, Lift Corridor was developed onsite at The Mailbox, a city centre shopping and leisure complex. A system of highly controlled amplification is used to audibly enhance and extrapolate what is already there - the peculiar resonant space created by the glass and reflective walls of the corridor. One intention is to isolate and highlight singularities created by the architecture of the available space. The technology consists of a double version of the system used in The Listening Room. The two systems, electronically separate, inhabit the same acoustic space, and affect each other in ways that are not entirely predictable. The system assimilates and adapts to any sound made in the space, including sound which leaks in from elsewhere in the building. The English critic Andrew Wilson has written: There is no metaphorical dimension, Cunninghams work is a presentation of fact. He relies on isolating sonic or other sensory elements from the conditions of their sources and through subtle framing makes us aware of that which would otherwise be disregarded. This hum that surrounds our lives, by being isolated, is also magnified and the dynamism and effect of everyday actions made clear. (1) For myself the most important quality is that it is a situation which is physically referential both to external contexts and to its own structure. With this work it is important to maintain the scale, volume and complexity at a level which creates a coherent individual experience. Less is more.