David Cunningham - The Listening Room
  Year :   2003
  Location :   England
  Worktype :   Installation
  Materials:   -
  Info :   Second Floor Galleries 23 September - 9 November, Ikon Gallery, Birmingham





 
Listening
  Work Details  
  The three upper galleries of Ikon house two variants of The Listening Room. Each installation amplifies the sound of a gallery in real time, introducing low-volume feedback, pitches delineated by the architectural characteristics of the space and modulated by the transient nature of people passing through. In between is the central gallery, a space where the sound of the two Listening Rooms actively mixes and merges, allowing the two activated spaces to affect each other - in a very real sense the Galleries are listening to each other. The technology in each room consists of a system of microphone, noise gate, amplifier and speakers in the room, arranged in such a way that when the microphone and loudspeaker begin to feed back the amplitude of the sound causes the noise gate to cut off the signal. The feedback notes resonate through the space accentuated by the reverberation time of the space. As the sound falls below the threshold of the noise gate the system switches back on and the process continues. Available feedback pitches are a function of the resonant frequency of the space.